martes, 1 de octubre de 2019

Chega o outono ao monte de Darbo


Rematou o verán e unha nova estación comeza, o outono ven cargado de transformacións nos bosques de Darbo, as cores verdes deixan paso a cores ocres, castañas e laranxas. Tamén no monte aparecen os froitos de castiñeiros e fungos que atraen tódolos anos a centos de persoas para recoller estes manxares da natureza. 

Para un aproveitamento racional destes recursos, gratuitos e de libre recolllida para os veciños de Darbo, é importante seguir as seguintes indicacións:

Souto de A Pedra Cabalgada. Setembro 2019.

Para a recollida de castañas: 

1) Só recoller as castañas que están no chan. 

2) NUNCA varear as ramas dos castiñeiros. O monte de Darbo está afectado polo fungo que produce o Chancro (ver enlace), unha enfermidade grave que penetra polas feridas producidas na cortiza do castiñeiro. 

3) NON ACAPARAR, recolle e leva só a cantidade xusta para satisfacer as túas necesidades. Moitas persoas virán o souto tras a túa visita e gustarán de atopar castañas para degustar. 

4) Lembra deixar castañas para os animais do bosque. Eles tamén teñen que comer e o inverno é unha época de escaseza. 

Gymnopilus spectabilis na Pedra Cabalgada. Novembro 2008.

Para a recollida de cogomelos: 

1) Non tódolos cogomelos son comestibles. Observa, fotografía, utiliza guías de identificación, ante calquer dúbida, non recolectes e así evitarás a tentación de consumilas. 

2) Tanto na fase de localización como na de recolla de cogomelos non se empregarán máis instrumentos para a extracción que un coitelo ou navalla. Os cogomelos extraeranse coidadosamente coa punta da navalla ou coitelo desde a base do pé, de xeito que queden enteiros, e tendo perfectamente visibles todos os caracteres que permitan a súa correcta identificación sen danar o micelio. Unha vez extraídos reporase a terra ou a folla de xeito que o terreo quede nas condicións orixinais (DECRETO 50/2014, do 10 de abril) 

3) Deixaranse intactos os exemplares que non se vaian recoller (non arrancar, nin pisar). 

4) Os recipientes utilizados para o traslado e almacenaxe dos cogomelos terán que ser cestos ou recipientes de material permeable de semellante natureza, abertos pola súa cara superior, que permitan a súa aireación e a caída ao exterior das esporas. (DECRETO 50/2014, do 10 de abril) 

5) NON ACAPARAR. A normativa galega establece un máximo de 2 quilogramos de cogomelos por persoa e día. E só para consumo propio, NUNCA para a venda a terceiros. 

6) Quedan prohibidas segundo a normativa (polo que poden ser denunciables), as seguintes actuacións: 
  • Remexer o chan, tanto na fase de localización como na de recolla, de xeito que se altere ou prexudique a cobertoira vexetal superficial.
  • Usar anciños, angazos, aixadas ou calquera outra ferramenta que altere o cogomelo.
  • Recoller cogomelos e fungos pola noite.
  • Romper ou deteriorar calquera exemplar que non sexa obxecto de recolección.
  • Recoller cogomelos “novos” ou demasido “vellos”.
  • Recoller, alterar ou estragar exemplares de especies protexidas.
  • Trasladar e almacenar os cogomelos en bolsas de plástico ou similares.
A Xunta Reitora.

No hay comentarios:

Publicar un comentario